Health Day.si 2019: Okrogla miza

Drugi sklop je predstavljala okrogla miza, z govorci iz različnih zdravstvenih institucij, z naslovom Digitalna transformacija zdravstvenega sistema – Smo dovolj proaktivni?

Okroglo mizo je otvorila Maja Urlep.  Predstavila je preplet korakov novih tehnologij, medicine in financ v javnem sektorju ter ekosistem inovacij v zdravstvu. Med drugim je izpostavila problem izredno dolge dobe ter izziviv polno pot od idejne zasnove zdravila do same izdaje na trg.

Nadaljevala je moderatorka Tina V. Vavpotič. Po njenih besedah so ovire v digitalni transfomaciji kultura, miselnost in organizacijska struktura ter upravljanje in nikakor ne tehnološke, kakršna je splošna miselnost.

IMG_20191010_125005.jpg

Prva izmed sodelujočih na forumu, Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med. je spregovorila o odnosu med zdravniki in upeljavi inovacij. Nujo je, da pri uveljavi inovacij sodelujejo zdravniki, saj so oni uporabniki in lahko iz prve roke podajo izzive.

Nina Pirnat, dr. med., iz NIJZ je dejala, da je v Sloveniji kar nekaj inovativnih dosežkov, med drugim, operacija nosu 3D ter operacija na mozganih pri budnem človeku.

Mag. Ana Vodičar iz ZZZS, pravi, da na zavodu sicer vpejujejo inovacije, v njih, kot regulatorja, so uprte vse oči. Vendar pa se tudi oni srečujejo z izzivi, povečini finančnimi, saj so odvisni od države. Digitalni bolnisli listi.

Marjan Pintar iz ZdrZZS je naslovil temo optimizacije časa zdravnikov. Kot sta v prejšnjem predavanju povedala Samo Ačko in Marjan Gornik: zdravnik mora klikniti 24x, da “pride do pacienta”

Vane Savinek, dr. med, JAZMP, je izpostavil potrebo po lažji implementaciji medicinskih pripomočkov. Postopek je vedno hitrejši, saj s klasifikacijo pohitrijo postopek . JAZMP preverja stvari, ki so na trgu in se odzove, vecja komunikacija med rayvijalcem in organom, ki bo produkt odobril. V prihodnjih dveh letih prihajata dve pomembni regulativi za in vitro ter za medicinske pripomočke. 

Glavno vodilo je bilo, da podjetjem pokažemo, da se vse rešitve razvijajo z roko v roki s končnimi uporabniki – naj si bo to država, pacient ali pa zdravnik. Povezujemo se uspešno, in zavezujemo se, d abomo petim podjetjem pomagali na plačilne sisteme zavarovalnic.

Tanja Europa Donna ima pomembno vlogo v zdravstvenem sistemu  in ponosni smo, da že vsa leta od ustanovitve HealthDay.si skupnosti dobro sodelujemo. Tudi oni vidijo v digitalizaciji rešitev » Naš cilj je, da bolnik postane enakovreden partner v celotnem procesu in da tudi sam pride do vseh podatkov,«je povedala Tanja Španić iz združenja Europa Donna.

Sodelujoči so se strinjali, da je treba postaviti pacienta v ospredje, skrajšati čas implementacije in certifikacije pripomočkov, ter paziti, da so programi uporabniku prijazni.