Health Day.si 2019: Okrogla miza

October 10, 2019

Drugi sklop konference je predstavljala okrogla miza, z govorci iz različnih zdravstvenih institucij, z naslovom Digitalna transformacija zdravstvenega sistema – Smo dovolj proaktivni?

Screenshot+2019-10-15+16.00.10.png

Okroglo mizo je otvorila Mateja Urlep, TikhePharma. Predstavila je preplet korakov novih tehnologij, medicine in financ v javnem sektorju ter ekosistem inovacij v zdravstvu. Med drugim je izpostavila problem izredno dolge dobe ter izzivov polno pot od idejne zasnove zdravila do same izdaje na trg.

Nadaljevala je moderatorka Tina V. Vavpotič, Better by Marand & XLAB. Izpostavila je, da so ovire v digitalni transfomaciji kultura, miselnost in organizacijska struktura ter upravljanje in nikakor ne tehnološke, kakršna je splošna miselnost.

Prva izmed sodelujočih na forumu, Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med. iz ZZS, je spregovorila o odnosu med zdravniki in upeljavi inovacij. Nujno je, da pri uveljavi inovacij sodelujejo zdravniki, saj so oni uporabniki in lahko iz prve roke podajo izzive s katerimi se srečujejo.

Marjan Pintar iz ZdrZZS je naslovil temo optimizacije časa zdravnikov. Opravljena je bila anketa o tem koliko klikov na računalniku opravi zdravnik, da dostopi do pacientovih podatkov. Zdravnik večino svojega časa porabi za vnašanje podatkov; temeljna skrb proizvajalcev programske opreme bi morala biti optimizacija le te.

Nina Pirnat, dr. med., iz NIJZ je dejala, da inštitut upravlja z rešitvijo e zdravja, ki jih je z mongimi drugimi programi prevzel od Ministerstva za zdravje; a to je le hrbtenica za prenos podatkov. V Sloveniji imamo odlične rešitve na področju e zdravja,tako na področju javnega zdravja kot na področju pristopa k posamezniku. Problem izboljšanja e zdravja v Sloveniji nastane, ker so vsote denarja, ki jih zdravstvene ustanove namenijo za optimizacijo, v primerjavi z EU, izredno nižje.

 Mag. Ana Vodičar iz ZZZS, pravi, da na zavodu vpejujejo inovacije. V sprejemanju je nov strateški plan do leta 2025 - ena izmed strateških aktivnosti je  je digitalizacija v zdravstvu. Trenutno poteka pilotska faza uvedbe elektronskega bolniškega lista. Izpostavi ga kot primer dobre prakse, ki je plod sodelovanja z zdravniki.

 Vane Savinek, dr. med, pove, da ima JAZMP pri medicinskih pripomočkih nadzorno vlogo. Z novo evropsko uredbo, ki bo stopila v veljavo maja 2020, se bo pojačala sledljivost medicinskih pripomočkov - od proizvajalca do uporabnika. Evropska komisija razvija portal za medicinske pripomočke in portal za klinična preizkušanja. To je enoten portal, kamor se odda vlogo za raziskavo določenega medicinskega pripomočka. Cilj je pohitritev in poenostavitev samega  postopka klinične ocene medicinskega pripomočka.

Tanja Španić, Europa Donna, je zagovornica povezovanja v zdravstvenem sistemu in prisotnost bolnika v procesu soodločanja o poteku njegovega zdravljenja, postopkih ter podatkih. Bolnik in vsi ključni deležniki bi moral biti vključen v sam proces razvoja od samega začetka in ne ko je produkt že izdelan ali pa klinična študija že v teku.

Mojca Cvirn, HealthDay.si & Coop4Healthcare, povdarja, da je bilo glavno vodilo pri snovanju konference, da skupnosti in podjetjem pokažemo, da  vse rešitve razvijajo z roko v roki s končnimi uporabniki.