Vsi deležniki v zdravstvenem ekosistemu so enakovredni, a pacienti so najbolj enakovredni

Opolnomočenje pacientov, vključitev bolnikov v digitalno zdravje, "vitek" pristop k inovacijam, pacient v sredini, ipd., so le besede, če pacientov ne vključimo zares. Pacienti so bili tako ključni del dogodka Digitalno zdravje 2016, ki se je 14. oktobra zgodil v velikem studiu Viba Filma v Ljubljani. O vključenosti vseh deležnikov, zlasti pa pacientov v ekosistem je spregovoril Brian O'Connor, predsednik ECHAlliance, ki v Evropi in po svetu pomaga 30 tovrstnih ekosistemom. HealthDay.si je od februarja 2016 član ECHAlliance in hkrati organizator Slovenskega ECHAlliance ekosistema, dogodki pa so srečanja ekosistema partnerjev. Za več informacij se obrnite bodisi na www.echalliance.com ali na info@healthday.si.  

za video posnetek Brianovega govora pritisnite --> 🎞

(enako spodaj velja za vsa predavanja)

Pacienti so bili v tokratni dogodek vključeni že pred dogodkom, saj smo skupaj z njimi pripravili pet delavnic s slovenskimi društvi bolnikov. Glavne ugotovitve delavnic so bile: a) pri načrtovanju rešitev v zdravstvu je nujno potrebno vključiti komuniciranje, nazadnje tudi množično, b) varnost je izjemnega pomena in ji je potrebno posvetiti veliko pozornosti in skrbi in c) pacienti sami ne glede na izobrazbo in uporabo interneta znajo predlagati vrsto zanimivih in presenetljivih nadgradenj.

Cvetka Pavlina Likar, Metka Senčar, Štefanija L. Zlobec, Gregor Cuzak

Cvetka Pavlina Likar, Metka Senčar, Štefanija L. Zlobec, Gregor Cuzak

O ugotovitvah delavnic in tudi o prihodnjem sodelovanju je tekla beseda s predstavnicami društev bolnikov. Društvo Europa Donna je predstavila Mojca Senčar, društvo Trepetlika Cvetka Pavlina Likar in društvo Spominčica Štefanija L. Zlobec.

Okroglo mizo z društvi je dopolnil Jani Bizjak, IJS, s predstavitivjo ure, ki zazna padec in pokliče na izbrano številko.

Poseben višek prve okrogle mize pa je bil nastop dveh bolnikov s Koroške, Frančiška Nabernika in Bojana Projeta. Povedala sta, da jima je telemedicinska oskrba, ki sta je bila deležna v okviru projekta United4Health (razvila MKS in Slovenjegraška bolnišnica) dobesedno rešila življenje. Zanimivo pri tem je, da znanje uporabe računalnikov, pametnih telefonov ali interneta ni pogoj za to, da imaš od digitalnih rešitev korist. In še v čakalno vrsto ti ni treba iti.

--> 🎞

Za izvedbo dosedanjih delavnic se posobej zahvaljujemo društvom: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije (link), združenje Europa Donna (link), društvo bolnikov z limfomom in levkemijo (link), društvo Za srce (link), društvo Trepetlika (link). Že v kratkem bodo organizirane nove delavnice. Vsa društva, ki bi želela tovrstno delavnico, naj se nam javijo na info@healthday.si. Vabilo velja tudi članom ekosistema, da na delavnicah aktivno sodelujejo.

Tina V. Vavpotič

Tina V. Vavpotič

Sledila je okrogla miza v sodelovanju z največjim slovenskim forumom za zdravstvene vsebine, med.over.net. Kot je okroglo mizo najavila Tina V. Vavpotič, ki je moderirala celoten dogodek, je med.over.net postal de facto referenčno spletno mesto za vse zdravstvene nasvete, ki jih Slovenci potrebujemo. Primož Cimerman, ustanovitelj foruma je povedal, da celo med vsemi spletnimi mesti v Sloveniji zasedajo skupaj 5. mesto po obiskanosti. Okroglo mizo je povezovala Tjaša Zajc iz Medicine Danes.

--> 🎞

Od mikro pogleda pogovorov s pacienti smo se nato posvetili še makro pogledu na nacionalne eZdravstvene sisteme. Dalibor Stanimirović iz NIJZ je predstavil stanje v slovenskem eZdravju (--> 🎞), Tatjana Prenđa Trupec, nekdanjda direktorica HZZO (hrvaški zzzs) je pokazala, kako daleč se da s pozitivno pobudo priti tudi na Hrvaškem, ki je v eZdravju med vodilnimi v Evropi (--> 🎞), sledila sta Marjana Majerič iz Tehnološkega parka Ljubljana s predstavitvijo projekta Green Book in strateško usmeritvijo parka v smeri zdravstveno tehnoloških rešitev (--> 🎞), Marko Bajec iz FRI s predstavitvijo projekta EkoSmart (--> 🎞), ter Gorazd Ocvirk iz PwC s strateškim pregledom na eZdravje po Evropi (--> 🎞).

Sledila je glavna okrogla miza dogodka. Na njej so sodelovali Janez Lavre, v.d. direktor UKC Maribor, Mirjana Kregar, svetovalka uprave za informatiko na ZZZS, Bojana Žvan iz Nevrološke klinike na UKC Ljubljana, ki je v preteklosti uspešno izvedla in zdaj tudi predstavila projekt Telekap, Katja Jelerčič, članica uprave Vzajemne, ter Miha Lovše iz mreže nevladnih organizacij s področja zdravstva - NVOZdravje

--> 🎞

Miha Lovše, Katja Jelerčič, Mirjana KRegar, Janez Lavre, Bojana Žvan

Miha Lovše, Katja Jelerčič, Mirjana KRegar, Janez Lavre, Bojana Žvan

Erik Ficlocki, Christian Kittl, Irena Meterc, Luka Zevnik

Erik Ficlocki, Christian Kittl, Irena Meterc, Luka Zevnik

Čisto na koncu smo se vrnili k izvorni temi, zaradi katere je HealthDay.si nastal. Osnovni in prvi cilj skupnosti je, da slovenskim podjetjem pomaga pri vstopu na tuje trge. To počnemo še danes.

Okroglo mizo je vodil HealthDay.si veteran :) Jakob Šušterič iz Mesija, ki je eno globalno najprodornejših slovenskih podjetij s področja zdravstvenih tehnologij. Na okrogli mizi o financiranju podjetij v zdravstveni informatiki so se zvrstili Erik Ficlocki iz španske Inspiralie, Christian Kittl iz avstrijskega Evolarisa, Irena Meterc iz agencije Spirit Slovenija ter Luka Zevnik iz podjetja Blckb.

Zdravstveno informacijski startup je drugačen od siceršnjih. MVP mora biti bistveno bolj dodelan, saj pred paciente ni mogoče iti z napak delujočimi rešitvami, zadostiti standardom in certifikacijam ni mačji kašelj, še največja ovira pa je uvrstitev med plačljive storitve zavarovalnic. Vse skupaj rezultira v razvojnih ciklih, ki so bistveno daljši, financiranje mora temu ustrezno biti prilagojeno. Vseeno je razlogov za optimizem precej, nenezadnje je sredstev za zdravstvo na nivoju EU in VC kapitala vse več.

--> 🎞

Pogostitev na dogodku je izvedla Gostilna Dela, kjer kot osebje dela težko zaposljiva mladina, oblazinjeno pohištvo je prispevala globalno prodorna Lina Furniture, za računalniško podporo je poskrbel Lenovo, na razstavnem prostoru so se na stojnicah predstavila podjetja iz našega ekosistema, gostje dogodka pa so bili na voljo za pogovore 1-na-1.

Ob zaključku je Tina vse povabila na naslednji dogodek, ki bo 17. marca 2017. Seveda pa se vidimo tudi že prej, vsak prvi torek v mesecu HealthDay.si organizira t.i. Chat ali čvek, podrobnosti so tule: http://meetu.ps/30Bg2R.

 

Galerija:

Videoposnetki vseh predavanj:

--> 🎞

In ostanite zdravi!


Dogodek je organiziral

 
 

v sodelovanju z

 
 

Sponzorji in partnerji

HealthDay.si organiziramo