PREDAVATELJI

na prvem HealthDay.si dogodku


Bodi v prvih vrstah, da boš bolje slišal odlične slovenske strokovnjake, podjetnike, ustvarjalce na health-tech področju.


Tomaž Gornik Marand Tomaž Gornik je direktor in soustanovitelj podjetje Marand. Tomaž je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Od leta 1989 v Marandu vodi razvoj softverskih rešitev s fokusom na zdravstvu in  telekomunikacijah. Redno je vabljen kot predavatelj na mednarodne konference, med drugim bo nastopil na konferenci Health 2.0 Europe 10.11. v Londonu. Uvodnik - pozdrav

Tomaž Gornik
Marand

Tomaž Gornik je direktor in soustanovitelj podjetje Marand. Tomaž je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Od leta 1989 v Marandu vodi razvoj softverskih rešitev s fokusom na zdravstvu in  telekomunikacijah. Redno je vabljen kot predavatelj na mednarodne konference, med drugim bo nastopil na konferenci Health 2.0 Europe 10.11. v Londonu.

Uvodnik - pozdrav

Jakob Šušterič MESI Jakob Šušterič je še kot študent elektrotehnike soustanovil podjetje MESI ter skupaj z ekipo le v letu in pol razvil, certificiral in vzpostavil proizvodnjo profesionalne medicinske diagnostične naprave. Njihov prvi produkt je uspešen na evropskem in drugih trgih, ekipa pa že razvija rešitve za ostale probleme v medicinski diagnostiki. Ena od rešitev se je uvrstila v finale Qualcomm Tricorder XPRIZE tekmovanja.  Razvoj health-tech startupa  Razvoj rešitev za zdravstvo je nekaj posebnega in se občutno razlikuje od ostalih trgov. Rešitve namreč odločilno vplivajo na naše življenje - preživetje, kvaliteto življenja in seveda tudi na naša sredstva. Podjetje, ki ustvarja na tem trgu, mora te posebnosti poznati, se jim prilagoditi in jih tudi izkoristiti za lastno prednost. Na predavanju bomo govorili ravno o teh posebnostih in izpostavili dobre prakse s tega področja. 

Jakob Šušterič
MESI

Jakob Šušterič je še kot študent elektrotehnike soustanovil podjetje MESI ter skupaj z ekipo le v letu in pol razvil, certificiral in vzpostavil proizvodnjo profesionalne medicinske diagnostične naprave. Njihov prvi produkt je uspešen na evropskem in drugih trgih, ekipa pa že razvija rešitve za ostale probleme v medicinski diagnostiki. Ena od rešitev se je uvrstila v finale Qualcomm Tricorder XPRIZE tekmovanja. 

Razvoj health-tech startupa 

Razvoj rešitev za zdravstvo je nekaj posebnega in se občutno razlikuje od ostalih trgov. Rešitve namreč odločilno vplivajo na naše življenje - preživetje, kvaliteto življenja in seveda tudi na naša sredstva. Podjetje, ki ustvarja na tem trgu, mora te posebnosti poznati, se jim prilagoditi in jih tudi izkoristiti za lastno prednost. Na predavanju bomo govorili ravno o teh posebnostih in izpostavili dobre prakse s tega področja. 

Nataša Pirc Musar InfoHouse Nataša Pirc Musar je pravnica s pravodosnim izpitom. Preden se je lotila pravnih dosciplin je bila 12 let novinarka in voditeljica osrednjih informativnih oddaj na RTV Slovenija in na POP TV. Aprila 2003 se je zaposlila na Vrhovnem sodišču kot direktorica Centra za izobraževanje in informiranje. Julija 2004 jo je Državni zbor izvolil za informacijsko pooblaščenko in to delo je opravljala 10 let. Danes se posveča samostojni poti na področju pravnega svetovanja in odvetništva. Varstvo osebnih podatkov kot pravica in dolžnost Varstvo osebnih podatkov je v zdravstvu pravna disciplina, ki dobiva na pomenu. Pacienti so vse bolj občutljivi na razkrivanje podatkov, zdravstveni delavci pa se vse bolj zavedajo te pacientove pravice, ki na drugi strani predstavlja seveda dolžnot zdravstvenega osebja in institucij, da z osebnimi podatki ravnajo v skladu z zakonom. Ker se tudi zdravstvo vse bolj informatizira, je pomemben del razmišljanja o zasebnosti tudi t.i. vgrajena zasebnost (privacy by design). Kaj to pomeni? O zasebnosti je treba razmišljati že takrat, ko gradimo informacijski sistem.

Nataša Pirc Musar
InfoHouse

Nataša Pirc Musar je pravnica s pravodosnim izpitom. Preden se je lotila pravnih dosciplin je bila 12 let novinarka in voditeljica osrednjih informativnih oddaj na RTV Slovenija in na POP TV. Aprila 2003 se je zaposlila na Vrhovnem sodišču kot direktorica Centra za izobraževanje in informiranje. Julija 2004 jo je Državni zbor izvolil za informacijsko pooblaščenko in to delo je opravljala 10 let. Danes se posveča samostojni poti na področju pravnega svetovanja in odvetništva.

Varstvo osebnih podatkov kot pravica in dolžnost

Varstvo osebnih podatkov je v zdravstvu pravna disciplina, ki dobiva na pomenu. Pacienti so vse bolj občutljivi na razkrivanje podatkov, zdravstveni delavci pa se vse bolj zavedajo te pacientove pravice, ki na drugi strani predstavlja seveda dolžnot zdravstvenega osebja in institucij, da z osebnimi podatki ravnajo v skladu z zakonom. Ker se tudi zdravstvo vse bolj informatizira, je pomemben del razmišljanja o zasebnosti tudi t.i. vgrajena zasebnost (privacy by design). Kaj to pomeni? O zasebnosti je treba razmišljati že
takrat, ko gradimo informacijski sistem.

Boris Herman MSc  je mednarodno priznani predavatelj in svetovalec na področju Apple tehnologij, razvoja mobilnih aplikacij ter varnosti računalniških sistemov in omrežij. Samostojno ter pod okriljem Apple deluje že vrsto let širom Evrope, Azije in ZDA ter omogoča startupom in uveljavljenim organizacijam doseči izobraževalne, razvojne, varnostne in poslovno strateške cilje. Z magna cum laude je diplomiral v Masters programu na University of Liverpool na področju računalniške varnosti s poudarkom na razvoju varnih mobilnih aplikacij, je nosilec številnih varnostnih certifikacij ter je aktivni član v več panožnih organizacijah.  Apple Health API - pomen za razvoj aplikacij in poslovnih modelov  Z uvajanjem standandiziranih APIjev za hrambo in obdelavo osebnih fitness in medicinskih podatkov se razvoj mobilnih aplikacij in storitev za izmenjavo informacij bistveno spremeni. V predstavitvi se dotaknemo več obstoječih API modelov in pogledamo Apple HealthKit malce podrobneje ter ob tem še postavimo temelje tranzicijskih strategij iz namiznega v mobilno medicinsko usmeritev. Predstavljeni bodo vzorci dobre prakse v razvoju, integraciji s senzorji in drugimi zunanjimi dejavniki kot tudi nasveti za vzpostavitev vzdržljivih poslovnih modelov in kazalcev uspeha.   

Boris Herman
MSc

je mednarodno priznani predavatelj in svetovalec na področju Apple tehnologij, razvoja mobilnih aplikacij ter varnosti računalniških sistemov in omrežij. Samostojno ter pod okriljem Apple deluje že vrsto let širom Evrope, Azije in ZDA ter omogoča startupom in uveljavljenim organizacijam doseči izobraževalne, razvojne, varnostne in poslovno strateške cilje. Z magna cum laude je diplomiral v Masters programu na University of Liverpool na področju računalniške varnosti s poudarkom na razvoju varnih mobilnih aplikacij, je nosilec številnih varnostnih certifikacij ter je aktivni član v več panožnih organizacijah.

Apple Health API - pomen za razvoj
aplikacij in poslovnih modelov

Z uvajanjem standandiziranih APIjev za hrambo in obdelavo osebnih fitness in medicinskih podatkov se razvoj mobilnih aplikacij in storitev za izmenjavo informacij bistveno spremeni. V predstavitvi se dotaknemo več obstoječih API modelov in pogledamo Apple HealthKit malce podrobneje ter ob tem še postavimo temelje tranzicijskih strategij iz namiznega v mobilno medicinsko usmeritev. Predstavljeni bodo vzorci dobre prakse v razvoju, integraciji s senzorji in drugimi zunanjimi dejavniki kot tudi nasveti za vzpostavitev vzdržljivih poslovnih modelov in kazalcev uspeha.

 

Anže Droljc Marand 10 let sodeluje pri razvoju IT rešitev za področje zdravstva. Trenutno je njegov največji izziv razvoj modularnega kliničnega informacijskega sistema, ki bo omogočal brezpapirno poslovanje bolnišnic, vzpostavitev centralnega eKartona pacientov ter enostavno izmenjavo kliničnih podatkov med različnimi sistemi. Povezovanje app-ov in naprav v zdravstvu Predstavil bo prednosti vzpostavitve ekosistema aplikacij in naprav za zdravstvo nad platformo, ki temelji na odprtih kliničnih modelih in je neodvisna od posameznega razvijalca. Razvijalcem rešitev so na voljo orodja in repozitorij strukturiranih kliničnih podatkov, tako da se lahko osredotočijo na razvoj inovativnih rešitev.    

Anže Droljc
Marand

10 let sodeluje pri razvoju IT rešitev za področje zdravstva. Trenutno je njegov največji izziv razvoj modularnega kliničnega informacijskega sistema, ki bo omogočal brezpapirno poslovanje bolnišnic, vzpostavitev centralnega eKartona pacientov ter enostavno izmenjavo kliničnih podatkov med različnimi sistemi.

Povezovanje app-ov in naprav v zdravstvu

Predstavil bo prednosti vzpostavitve ekosistema aplikacij in naprav za zdravstvo nad platformo, ki temelji na odprtih kliničnih modelih in je neodvisna od posameznega razvijalca. Razvijalcem rešitev so na voljo orodja in repozitorij strukturiranih kliničnih podatkov, tako da se lahko osredotočijo na razvoj inovativnih rešitev.

 

Rok Vrbica Code Monkee Rok Vrbica je diplomiral in magistriral na Fakulteti za računalništvo v Ljubljani. Zaposlen je bil v podjetjih, ki se ukvarjajo z zdravstveno in medicinsko informatiko, kasneje je stopil na samostojno podjetniško pot, trenutno je družabnik v podjetju CodeMonkee, ki se ukvarja z razvojem zdravstvenih mobilnih aplikacij. Osebni zdravstveni karton na mobilni napravi Predavanje bo pregled zdravstvenih mobilnih aplikacij. Odgovorili bomo na vprašanje, katere vsebine so zastopane, katere so tiste, ki prinašajo zaslužek, in katere vsebine bodo najbolj zanimive v prihodnosti. Hkrati bomo v te okvire poskušali umestiti aplikacijo mobilni osebni zdravstveni karton. Beseda bo tekla tudi o uporabljenih standardih in možnostih povezljivosti z obstoječimi aplikacijami v zdravstvenih ustanovah.

Rok Vrbica
Code Monkee

Rok Vrbica je diplomiral in magistriral na Fakulteti za računalništvo v Ljubljani. Zaposlen je bil v podjetjih, ki se ukvarjajo z zdravstveno in medicinsko informatiko, kasneje je stopil na samostojno podjetniško pot, trenutno je družabnik v podjetju CodeMonkee, ki se ukvarja z razvojem zdravstvenih mobilnih aplikacij.

mZdravje: stanje in priložnosti za startupe skozi vidik osebnega zdravstvenega kartona

Predavanje bo pregled zdravstvenih mobilnih aplikacij. Odgovorili bomo na vprašanje, katere vsebine so zastopane, katere so tiste, ki prinašajo zaslužek, in katere vsebine bodo najbolj zanimive v prihodnosti. Hkrati bomo v te okvire poskušali umestiti aplikacijo mobilni osebni zdravstveni karton. Beseda bo tekla tudi o uporabljenih standardih in možnostih povezljivosti z obstoječimi aplikacijami v zdravstvenih ustanovah.

Tina V. Vavpotič XLab Tina je leta 2007 zaključila študij ekonomike v zdravstvu na Erasmus University Rotterdam. Nato se je nekaj let delala kot svetovalka za bolnišnice in zdravstvene zavarovalnice na Nizozemskem. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružila podjetju XLAB, kjer je razvila telemedicinski sistem za potrebe predtransfuzijske medicine.  Lepote in bridkosti lansiranja inovativnega produkta v zdravstvu Na primeru teletransfuzijskega sistema si bomo pogledali kateri dejavniki so potrebni, da razviješ in implementiraš inovativen produkt v zdravstvu. TeleTransfuzija je edini nacionalno uvedeni telemedicinski sistem v SLO, ki deluje že od 2012 in letno prihrani več kot 0,5mil€. Predvsem pa o lepotah in bridkostih lansiranja produkta na tuje trge.
 
 

Tina V. Vavpotič
XLab

Tina je leta 2007 zaključila študij ekonomike v zdravstvu na Erasmus University Rotterdam. Nato se je nekaj let delala kot svetovalka za bolnišnice in zdravstvene zavarovalnice na Nizozemskem. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružila podjetju XLAB, kjer je razvila telemedicinski sistem za potrebe predtransfuzijske medicine. 

Lepote in bridkosti lansiranja inovativnega produkta v zdravstvu

Na primeru teletransfuzijskega sistema si bomo pogledali kateri dejavniki so potrebni, da razviješ in implementiraš inovativen produkt v zdravstvu. TeleTransfuzija je edini nacionalno uvedeni telemedicinski sistem v SLO, ki deluje že od 2012 in letno prihrani več kot 0,5mil€. Predvsem pa o lepotah in bridkostih lansiranja produkta na tuje trge.

 

 


© HealthDay.si, 2014. Uporabljene slike so last avtorjev. Wikimedia. Pixabay. Pixabay.