Po 5 letih odkar smo pričeli z organizacijo dogodkov HealthDay.si, ki so na nov način povezali zdravstveno tehnološko skupnost, odpiramo novo poglavje. Predstavljamo ti DIH.HealthDay.si, stičišče za digitalne inovacije v zdravstvu.

Program DIH.HealthDay.si nudi stalno podporo inovatorjem na področju digitalnega zdravja in oskrbe. Kot doslej organiziramo dogodke HealthDay.si, a smo jim bomo dodali delavnice, izbranim podjetjem pa nudimo še mentoriranje, svetovanje in zastopništvo v dialogu z deležniki v zdravstvenem sistemu. Naš cilj je 5D2020 - to je 5 inovatorjem do konca leta 2020 omogočiti, da vstopijo v zdravstveni sistem. Cilj je ambiciozen, a časa za odlašanje ni več. Svet se spreminja, zdravstvo ni izjema.

DIH sooblikuje Think Tank, ki skupaj z vodji tudi opravi izbor posamezne generacije.

---

Program delavnic v 2019

11.4. Mateja Urlep in Janko Burgar, Pot od nastanka inovacije do njene vključitve v zdravstveni sistem

9.5. Bojana Žvan, Prijava digitalne zdravstvene rešitve na Zdravstveni svet

13.6. Marcela Omahen in Matej Linke, Stroškovna učinkovitost intervencij v zdravstvu

12.9. Uroš Tacar, Certificiranje tehnične ustreznosti zdravstvene rešitve —> najava

11.10. Alenka Pariš Rutar, Marketing v medicini

14.11. Janko Burgar, Quality Management v procesu razvoja digitalne rešitve v zdravstvu

12.12. Tiko Pro, Financiranje inovacij v zdravstvu

Udeležba v programu

Pogoj za sodelovanje je registracija tvoje inovacije. Vsako registrirano podjetje se lahko udeleži vseh delavnic. Poleg podjetij na delavnice vabimo goste in partnerje.

---

Izbor podjetij

Med registriranimi podjetji bomo v posameznem koledarskem letu izbrali 5 podjetij, s katerimi bomo delali intenzivneje.

Tem podjetjem nudimo:

  • priprava načrta s cilji za inovacijo podjetja

  • določitev mentorjev, 20 ur za posamično podjetje

  • sodelovanje na delavnicah

  • predstavitev zdravstvenim zavarovalnicam

  • zastopništvo pri pogovorih z organi v zdravstvenem sistemu

Izbrana podjetja v prve generacije 2019 so:

Smart Optometry - Amblyoplay; Trening vida za otroke z lenim očesom (ter tudi blago škilo in nezadostno konvergenco), ki se izvaja skozi igro in zaradi interaktivnosti ključno pripomore k temu, da otroci z vadbo dosežejo boljše rezultate. Z uporabo posebnih očal in igranjem prilagojenih računalniških iger v nekajmesečnem obdobju dosežejo trajno odpravo hibe, ki jo samo z izvajanjem vaj preko zdravstvenega zavarovanja zelo težko odpravijo zaradi manjše intenzivnosti.  Intervju z Žanom Menartom izpod peresa Tjaše Zajc si preberi tu.

Feelif; Feelif je iz navidez preproste ideje, kako slepim na tabličnem računalniku omogočiti zaznavanje oblik naredil orodje, pri katerem slepi digitalno spregleda. Začetni inovaciji, pri kateri so zaslon tablice oblekli v opno z izboklinami, so v nekaj letih dodali prilagojeno programsko opremo, ki tudi s pomočjo umetne inteligence omogoča samostojno brskanje po spletu, taktilno gledanje fotografij, igranje iger, ustvarjanje. Feelif je civilizacijska inovacija, do katere bi morali imeti pravico vsi slepi in slabovidni, v Sloveniji in po svetu.

Blckb - Adam; Demenca je eden največjih zdravstvenih problemov na svetu, pri tem pa je v porastu. Adam je storitev zgodnjega odkrivanja demence in drugih nevroloških bolezni s pomočjo merjenja EEG. Zdravila za demenco ni, kar pa ne pomeni, da si pred njo smemo zakrivati oči. Za meritve obstaja velik interes javnosti, kar se je pokazalo ob prvi izvedbi javnih testiranj v letu 2017. Z uveljavitvijo rednega merjenja pri večjem delu populacije bi dosegli povečanje ozaveščenosti, omogočili bi širše spremljanje bolezni, več možnosti za raziskovanje in tudi več priložnosti za aktivno spopadanje s to boleznijo.

Lucis - Record KLB; Kronična ledvična bolezen v zgodnjih fazah navidez ne deluje nevarno, a če bolezni ne nadziramo, prej pride do odpovedi ledvic, s tem pa tudi do drage dialize in velikih omejitev za bolnike, ki morajo svoje življenje prilagoditi bolezni. Rešitev Record KLB je del nove klinične obravnave, pri kateri bolnike pričnejo zdraviti prej, spremljajo več parametrov in s tem zmanjšajo nevarnost odpovedi ledvic.

Saving - Savvy; Aritmije srca so zgodnji znanilci možnih težav s srcem, s tem pa tudi tveganja za težke posledice v obliki srčne kapi, v veliki meri pa tudi možganske kapi. Današnje metode spremljanja funkcije delovanja srca EKG večinoma ne ujamejo trenutkov, ko pacient sam začuti nepravilno bitje srca. Savvy pa to omogoča. Je lahek, udoben in zmogljiv merilnik EKG, ki v enomesečnem obodobju pacientu omogoča, da ujame prav tiste trenutke, ki jih potem lahko deli s svojim zdravnikom. To lahko pripomore k bistvenemu znižanju možganskih kapi in drugih s srcem povezanih težav.

---

Think Tank HealthDay.si

Mateja Urlep, predsednica, TikhePharma

dr. Eva Turk, University South Eastern Norway

Tina V. Vavpotič, Better by Marand & Xlab

dr. Miomir Kneževič, Educell

Jakob Šušterič, Mesi

Janko Burgar, Cosylab

dr. Dorjan Marušič

Tanja Španić, EuropaDonna


vodji programa DIH.HealthDay.si sta:

Mojca Cvirn, Tehnološko park Ljubljana

Gregor Cuzak, ECHAlliance

Kontaktiraš nas lahko na info@healthday.si.

 
healthday DIH logo 2.png
 

Organizator DIH.HealthDay.si je

TPLJ+logo+3+vrstice.jpg

Podporniki

 
 
 
triglav zdravje.png
 
Parsek.png
 

Ustanovitelji HealthDay.si in DIH.HealthDay.si smo

Strokovni partnerji so

educell.png
logo_Cosylab.png
Lek-slo-02.gif
 

Smo ponosni člani

 
 

Naše aktivnosti podpirajo tudi