Po skoraj 5 letih odkar smo pričeli z organizacijo dogodkov HealthDay.si, ki so na nov način povezali zdravstveno tehnološko skupnost, odpiramo novo poglavje. Predstavljamo ti DIH.HealthDay.si, stičišče za digitalne inovacije v zdravstvu

Program DIH.HealthDay.si bo nudil stalno podporo inovatorjem na področju digitalnega zdravja. Tudi v prihodnje bomo organizirali dogodke HealthDay.si, a jim bomo dodali delavnice, mentoriranje, svetovanje in zastopništvo v dialogu z deležniki v zdravstvenem sistemu. Naš cilj je 5 inovatorjem do konca leta 2020 omogočiti, da vstopijo v zdravstveni sistem. Cilj je ambiciozen, morda celo preveč, a verjamemo, da časa za odlašanje ni več. Svet se spreminja, zdravstvo ni izjema.


Najava 4. delavnice in bonus predavanja v programu

Uroš Tacar, Certificiranje tehnične ustreznosti zdravstvene rešitve

termin: 12. september 2019

lokacija: Tehnološki park Ljubljana

trajanje: 9:00 do 11:30

vključenost v program: delavnica sodi v sklopa PODPRTO in IZBRANO

Delavnica bo postregla z osnovnimi informacijami o izpolnitvi zahtev zakonodaje ter certifikacijskem postopku za medicinske pripomočke.

Zdravstvena rešitev, katero izvajamo za določene indikacije z uporabo medicinskih pripomočkov, mora zagotavljati sprejemljivo tveganje v primerjavi z učinkom oz. uspešnostjo. Medicinski pripomočki so podvrženi zakonodaji, ki se skozi čas posodablja. Ta vključuje zahteve za pripomočke, ki jih morajo proizvajalci pri realizaciji proizvoda upoštevati. V to prištevamo tako zahteve glede pripomočkov kot tudi zahteve za sistem vodenja kakovosti.

Uros.jpg

Uroš Tacar

Uroš Tacar deluje na področju medicinskih pripomočkov od oktobra 1995. V tem času je 15 let opravljal funkcije vodje razvoja ter vzporedno 12 let še funkcije predstavnika vodstva za kakovost. Na področju izpoljnevanja zahtev medicinskih direktiv deluje od začetka leta 1998. Od leta 2013 deluje kot konzultant na področju medicinskih pripomočkov. Med glavnimi partnerji je tudi Priglašen organ SIQ iz Ljubljane. Kot vodilni presojevalec za Priglašen organ opravlja presoje sistemov vodenja kakovosti po EN ISO 13485:2016 ter ugotavljanje skladnosti medicinskih pripomočkov, predvsem iz skupine aktivnih medicinskih pripomočkov. V času sodelovanja je opravil približno 240 presoj. Za SIQ izvaja tudi usposabljanja za več tematik s področja medicinskih pripomočkov.

Bonus predavanje

Anka Bolka, Predstavitev obračunskih modelov za storitve, ki se financirajo iz OZZ

- pravno-formalni okviri

- koncept obračunskih modelov in njihovi ključni elementi

- pregled obstoječih obračunskih modelov

- razvoj obračunskih modelov in njihova implementacija

STO_4961 - Anka Bolka.JPG

Anka Bolka, direktorica področja za analitiko in razvoj, ZZZS

V začetku profesionalne poti sem delala v gospodarstvu, zadnji dve desetletji pa na ZZZS na področju kartice zdravstvenega zavarovanja, na projektu elektronske izmenjave obračunskih podatkov z izvajalci, ter v zadnjih letih na razvoju modelov plačevanja zdravstvenih storitev in podatkovni analitiki.


Na delavnice in v program se lahko vključiš na več načinov

1) ODPRTO: Ta način bo enak kot doslej, še naprej bomo organizirali eno veliko letno konferenco, temu bomo dodali mesečne novice, 2 delavnici, možnost predstavitve na Show of Technology na letnem dogodku. Za vključitev v ta del spremljaj naše objave, prijavi se na mailing listo in se nato prijavi na vsak posamični dogodek. Naslednja brezplačna delavnica bo organizirana 10. oktobra 2019, ob konferenci HealthDay.si 2019. Prijave na delavnico bomo odprli nekaj tednov pred dogodkom.

Na naslednjo delavnico, 9. maja 2019, Prijava digitalne zdravstvene rešitve na Zdravstveni svet, prijava na način ODPRTO ni mogoča, z izjemo gostov in podpornikov. Za to možnost nam piši na info@healthday.si.

2) PODPRTO: če imaš inovacijo, podjetje ali idejo, se lahko udeležiš 7 delavnic s področja digitalnega zdravstva, oziroma kolikor jih je še ostalo v koledarju. Z registracijo se zavežeš, da boš obiskal vseh 7 delavnic, ali kolikor jih ostane do konca koledarskega leta. Z registracijo tudi kandidiraš, da te naknadno vključimo med izbrana podjetja. Pogoja sta: a) registracijo moraš oddati do 6. maja opolnoči in b) tvojo udeležbo moramo potrditi. Pridržujemo si pravico, da registracijo tudi zavrnemo.

3) IZBRANO: od februarja do konca marca 2019 smo prejeli 17 registracij. Vsa registrirana podjetja so zaradi zgodnje prijave dobila brezplačno registracijo, ostali pogoji so enaki programu “PODPRTO”. Pogovorili smo se z vsakim registriranim podjetjem, nato pa je Think Tank HealthDay.si izbral 5 inovatorjev. Vsakemu izbranemu podjetju pripadajo naslednje koristi:

  • priprava načrta s cilji za inovacijo podjetja

  • določitev mentorjev, minimalno 20 ur za posamično podjetje

  • sodelovanje na delavnicah

  • predstavitev zdravstvenim zavarovalnicam v Pobudi za inovacije v zdravstvu

  • zastopništvo pri pogovorih z organi v zdravstvenem sistemu

Vrednost paketa za izbrana podjetja znaša 3.000€, a je DIH.HealthDay.si in njegov nosilec Tehnološki park Ljubljana zagotovil financiranje, s čimer je v prvi (beta) izvedbi program za podjetja brezplačen.

 
tree 2.jpg
 

Izbrana podjetja v za prvo polovico 2019 so:

Smart Optometry - Amblyoplay; Trening vida za otroke z lenim očesom (ter tudi blago škilo in nezadostno konvergenco), ki se izvaja skozi igro in zaradi interaktivnosti ključno pripomore k temu, da otroci z vadbo dosežejo boljše rezultate. Z uporabo posebnih očal in igranjem prilagojenih računalniških iger v nekajmesečnem obdobju dosežejo trajno odpravo hibe, ki jo samo z izvajanjem vaj preko zdravstvenega zavarovanja zelo težko odpravijo zaradi manjše intenzivnosti.  

Feelif; Feelif je iz navidez preproste ideje, kako slepim na tabličnem računalniku omogočiti zaznavanje oblik naredil orodje, pri katerem slepi digitalno spregleda. Začetni inovaciji, pri kateri so zaslon tablice oblekli v opno z izboklinami, so v nekaj letih dodali prilagojeno programsko opremo, ki tudi s pomočjo umetne inteligence omogoča samostojno brskanje po spletu, taktilno gledanje fotografij, igranje iger, ustvarjanje. Feelif je civilizacijska inovacija, do katere bi morali imeti pravico vsi slepi in slabovidni, v Sloveniji in po svetu.

Blckb - Adam; Demenca je eden največjih zdravstvenih problemov na svetu, pri tem pa je v porastu. Adam je storitev zgodnjega odkrivanja demence in drugih nevroloških bolezni s pomočjo merjenja EEG. Zdravila za demenco ni, kar pa ne pomeni, da si pred njo smemo zakrivati oči. Za meritve obstaja velik interes javnosti, kar se je pokazalo ob prvi izvedbi javnih testiranj v letu 2017. Z uveljavitvijo rednega merjenja pri večjem delu populacije bi dosegli povečanje ozaveščenosti, omogočili bi širše spremljanje bolezni, več možnosti za raziskovanje in tudi več priložnosti za aktivno spopadanje s to boleznijo.

Lucis - Record KLB; Kronična ledvična bolezen v zgodnjih fazah navidez ne deluje nevarno, a če bolezni ne nadziramo, prej pride do odpovedi ledvic, s tem pa tudi do drage dialize in velikih omejitev za bolnike, ki morajo svoje življenje prilagoditi bolezni. Rešitev Record KLB je del nove klinične obravnave, pri kateri bolnike pričnejo zdraviti prej, spremljajo več parametrov in s tem zmanjšajo nevarnost odpovedi ledvic.

Saving - Savvy; Aritmije srca so zgodnji znanilci možnih težav s srcem, s tem pa tudi tveganja za težke posledice v obliki srčne kapi, v veliki meri pa tudi možganske kapi. Današnje metode spremljanja funkcije delovanja srca EKG večinoma ne ujamejo trenutkov, ko pacient sam začuti nepravilno bitje srca. Savvy pa to omogoča. Je lahek, udoben in zmogljiv merilnik EKG, ki v enomesečnem obodobju pacientu omogoča, da ujame prav tiste trenutke, ki jih potem lahko deli s svojim zdravnikom. To lahko pripomore k bistvenemu znižanju možganskih kapi in drugih s srcem povezanih težav.

 
tree 1.jpg
 

Think Tank HealthDay.si ima naslednje člane:

Mateja Urlep, predsednica, TikhePharma

dr. Eva Turk, University South Eastern Norway

Tina V. Vavpotič, Better by Marand & Xlab

dr. Miomir Kneževič, Educell

Jakob Šušterič, Mesi

Janko Burgar, Cosylab

dr. Dorjan Marušič

Tanja Španić, EuropaDonna


vodji programa DIH.HealthDay.si sta:

Mojca Cvirn, Tehnološko park Ljubljana

Gregor Cuzak, ECHAlliance

Kontaktiraš nas lahko na info@healthday.si.

 
tree+2.jpg
 


Delavnice DIH.HealthDay.si v letu 2019

11.4. Mateja Urlep in Janko Burgar, Pot od nastanka inovacije do njene vključitve v zdravstveni sistem - ODPRTO

9.5. Bojana Žvan, Prijava digitalne zdravstvene rešitve na Zdravstveni svet- samo za PODPRTO in IZBRANO

13.6. Marcela Omahen in Matej Linke, Stroškovna učinkovitost intervencij v zdravstvu - samo za PODPRTO in IZBRANO

12.9. Uroš Tacar, Certificiranje tehnične ustreznosti zdravstvene rešitve - samo za PODPRTO in IZBRANO

11.10. Alenka Pariš Rutar, Marketing v medicini; ODPRTO

14.11. Janko Burgar, Quality Management v procesu razvoja digitalne rešitve v zdravstvu - samo za PODPRTO in IZBRANO

12.12. Tiko Pro, Financiranje inovacij v zdravstvu - samo za PODPRTO in IZBRANO

 
healthday DIH logo 2.png
 

Organizator DIH.HealthDay.si je

TPLJ+logo+3+vrstice.jpg

Podporniki

 
 
 
triglav zdravje.png
 
Parsek.png
 

Ustanovitelji HealthDay.si in DIH.HealthDay.si smo

Strokovni partnerji so

educell.png
logo_Cosylab.png
 

Smo ponosni člani

 
 

Naše aktivnosti podpirajo tudi