healthdaysi.jpg

HealthDay.si 2017, Lateralni pristopi k inovacijam v zdravstvu - poročilo o dogodku

Lateralno je drugače!

6. decembra se nas je v MAO zbralo 120 in bilo je poučno, navdušujoče, mestoma celo kontroverzno, a v celoti gledano prijetno in vzpodbudno.

2017-12-06 HealthDay-0148.jpg

HealthDay.si, slovenski ECHAlliance ekosistem obstaja zaradi dveh razlogov, prvič, zaradi vzpodbujanja slovenskih deležnikov ekosistemu k uvajanju inovacij v zdravstvo in oskrbo, ter drugič, zaradi širitve slovenskega znanja v mednarodni prostor. Prepričani smo, da smo tudi s tokratnim dogodkom stopili korak naprej k ciljem, ki nas povezujejo. Na to nas je spomnila tudi Marjana Majerič iz Tehnološkega parka Ljubljana, soustanovitelja HealthDay.si.

ZA VIDEO KLIKNI NA SLIKE GOVORCEV  VELJA TUDI SPODAJ

ZA VIDEO KLIKNI NA SLIKE GOVORCEV

VELJA TUDI SPODAJ

Marjana Majerič, TP-LJ

Marjana Majerič, TP-LJ

Haim Gil-Ad, NovellusDX

Haim Gil-Ad, NovellusDX

Uvodni govornik, Haim Gil-Ad iz podjetja NovellusDX, hkrati pa aktivni pobudnik sodelovanja izraelskih podjetij, nas je poučil o tem, kaj znanstveno podkovan zdravstveni startup potrebuje, če želi prodreti v svet. Haim je to pokazal na lastnem primeru, obenem pa je potrebno dodati, da je že dan pred našim dogodkom izvedel delavnico za izbrana podjetja, kjer je ključna vprašanja postavil vsakemu posebej.

Sledili so Joao Pita Costa z nazornim prikazom uporabe globalnih masovnih podatkov za ugotavljanje populacijskega zdravja, Anže Droljc s podrobno predstavitvijo priznanja EMRAM 6 za Pediatrično kliniko v Ljubljani, ter Vasja Bočko s prvo predstavitvijo novega globalno naravnanega podjetja Iryo.si v Sloveniji.   Skupna rdeča nit vseh nastopov je zabrisanost meja, s pravim pristopom znamo tudi Slovenci enakovredno nastopati na globalnem odru, pa najsi bo to Vasjeva predstavitev v britanskem parlamentu, Anžetov in Marandov prispevek k uvrščanju slovenske bolnišnice med 50 najbolj naprednih v Evropi, ali pa Joaov in Quintelligenceov dolgoletni partnerski odnos z globalnimi medijskimi hišami, začenši z Bloombergom.

Joao Pita Costa, Quintelligence

Joao Pita Costa, Quintelligence

Anže Droljc, Marand

Anže Droljc, Marand

Vasja Bočko, Iryo.io

Vasja Bočko, Iryo.io

Po zdravem in sočnem odmoru je je sledil del, ki je najbolj angažiral občinstvo. Pričela je Vesna Dolničar, FDV, sicer dolgoletna partnerica našega ekosistema. Vesna je predstavila projekt ITHACA in anketo o slovenskem ekosistemu zdravstva in oskrbe, k izpolnitvi katere tudi HealthDay.si vabi vse zainteresirane. Vaših 15 minut bo pomagalo vsem.

Vesna Dolničar, FDV, za projekt ITHACA

Vesna Dolničar, FDV, za projekt ITHACA

 

Vaših 15 minut časa je VELIKO za naslednjih nekaj let dela vseh v skupnem ekosistemu zdravstva in oskrbe. PROSIMO za ta vaš doprinos.

Jana Šimenc z ZRC SAZU s kritiko na pogosto preveč enostransko obravnavo inovacij. Njeno predavanje smo organizatorji razumeli kot izpostavitev pomembnega vidika nevarnosti in ovir, ki nas čakajo na poti od idej do uporabe pri pacientih. Katja Koren Ošljak je predstavila kvalitativno raziskavo uporabnikov zdravstvenega sistema, pri čemer je izpostavila izrazito različnost potreb in pričakovanj, ki jih bolniki imajo v odvisnosti od vloge, v kateri nastopajo. Anita Jacović iz Ministrstva za zdravje je predstavila predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi z vidika priložnosti za inovatorje.

Jana Šimenc, ZRC Sazu

Jana Šimenc, ZRC Sazu

Katja Koren Ošljak

Katja Koren Ošljak

Anita Jacović, MZ

Anita Jacović, MZ

Sledila je "mala" okrogla miza treh sogovornikov iz področja socialne oskrbe. Prvi je bil Matjaž Juhart iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki je predstavil izrazito težavnost gluhih v primerjavi z ostalimi invalidnostmi, ter vseeno tudi uspeh medicine pri odpravljanju gluhote pri mladih s pomočjo ušesnih vsadkov, sledil je Akos Eder, predstavnik madžarske Pannonia Business Network, ki je predstavil socialne inovacije na podeželju v zahodni Madžarski, zadnja v tem sklopu pa je bila Ana Pleško iz Simbioze, s predstavitvijo novega Simbioza BTC City Lab središča, kjer med delovniki v kleti Hale D v BTC vsak dan predstavljajo različne sodobne tehnologije za aktivno življenje in pomoč starejšim.

Matjaž Juhart, ZDGNS

Matjaž Juhart, ZDGNS

Akos Eder, PBN

Akos Eder, PBN

Ana Pleško, Simbioza

Ana Pleško, Simbioza

Po lahkem in zdravem kosilu, za katerega je tudi letos poskrbelo socialno podjetje Center Kontura s svojo Gostilno Dela, je prišla na vrsto še okrogla miza s štirimi novinarkami, Mileno Zupanič iz Dela, Lucijo Petavs z Medicine Danes, Vesno Tomaževič iz Pharmonie in Anjo Gorenc iz Slovenske tiskovne agencije. Pogovor je bil zanimiv in je osvetlil še videnje druge plati inovacij, s strani peres, ki slovensko strokovno in laično javnost obveščajo o novicah v zdravstvu in oskrbi. Pogovor z novinarkami je tako kot celoten dogodek vodil Gregor Cuzak.

Milena Zupanič, Delo; Lucija Petavs, Medicina Danes; Vesna Tomaževič, Pharmonia; Anja Gorenc, STA; Gregor Cuzak, HealthDay.si 

Milena Zupanič, Delo; Lucija Petavs, Medicina Danes; Vesna Tomaževič, Pharmonia; Anja Gorenc, STA; Gregor Cuzak, HealthDay.si 

Podporniki in partnerji:

HealthDay.si organiziramo:

Smo ponosni partnerji: