HealthDay.si 2019: Prehrana v digitalni dobi – učinki biotehnologije in drugih novih pristopov

prof. dr. Nataša Fidler Mis, univ. dipl. inž. o polnovredni rastlinski prehrani “zaradi prenizkega vnosa soli in premalo sadja in polnozrnatih žit je bilo v letu 2017 zabeleženih kar 11 miljonov smti po svetu, ki so bile prehransko pogojene.” Povdarila je, da imajo beljakovine rastlinskega izvora velik vpliv na zdravstveno stanje človeka- tudi pri rakavih obolenjih. Veganska hrana ni enaka polnovredni rastlinski prehrani Iyljučijo se vsa predelana živila, sol, olje, maščobe in sladkane gazirane pijače. Temelji na sadju, polnovrednih žitih in zelenjavi.

 Tilen Travnik, Bevo razloži, da je rastlinska hrana nerazumljena priložnost za dobrobit sveta. Novo prehrambeno gibanje so reduktarijanci; osebe, ki so izbražene o prehrani in osebnem ter svetovnem doprinosu uživanja rastlinske hrane. Izpostavi problem modernega sveta: premajhna produkcija živalskih beljakovin (mesa), in debelost, tako pri otrocih kot pri odraslih. Med drugim, ljudje, ki se odločijo uživati rastlinsko prehrano dostikrat čutijo pritisk družbe. Ali je prihodnost menjava mesa iz našega jedilnika z nadomestkom rastlinskega izvora? Tilen Travnik pravi, da je temu tako, vendar pa je treba paziti na uporabo lokalnih proizvodov.

kmet.jpg

 dr. Matevž Kmet, Acies Bio razloži, da biotehnologija omogoča masovno produkcijo zdravil kot je naprimer penicilin. Kot zanimivost je dr. Kmet navedel, da je prvi pacient, ki je bil zdravljen s penicilinom umrl, saj je bil odmerek premajhen in ni zaključil zdravljenja. Insekticidi in herbicidi ogrožajo zdravje, Acies Bio razvijajo bio razgradljive herbicide-le ti nimajo škodljivih učinkov na okolje. Razvijajo organizme, ki omogočajo rastlinam, da lažje črpajo fosfor in železo. Predstavil je blagodejne učinkovine kanabinoidov in antioksidantov v rastlinah. Najdemo jih v majhnih deležih, a jil lahko pridobimo z biotehnologijo.

 

Alberto Lázaro, Coquus, poudarja pomen personalizacije prehrane v bolnišničnih sistemih.

Prednosti pravilnega upravljanja s hrano je veliko; najbolj očitna je boljša prehrana bolnikov in s tem manj dni preživetih v bolnišnici. Samo ta dejavnik je lahko vreden milijone. Naslednje koristi so zmanjšanje možnosti razlitja in manj odpadkov, manjša zaloga hrane, raznolikost obrokov, urejanje posebne prehrane (veganska, halal idr.), opazovanje intolerance in alergij, boljša personalizacija, večje zadovoljstvo bolnikov, možnost ponudbe večih jedilnikov , preprečevanje podhranjenosti itd.