4. delavnica DIH v 2019 v Tehnološkem parku – Certifikacija in Obračunski modeli

Da bi lažje pričakali  letošnji HealthDay, smo vam v sklopu DIH pripravili dve predavanji; predavatelja na 4. delavnici DIH v 2019 sta bila g. Uroš Tacar, vodilni strokovnjak za certificiranje medicinskih pripomočkov, in ga. Anka Bolka, direktorice področja za analitiko in razvoj pri ZZZS-ju.

Na tokratni delavnici o certificiranju tehnične ustreznosti zdravstvenih rešitev je Tacar postregel z napotki in nasveti glede pridobitve certifikata o ustreznosti-od same idejne zasnove produkta do samega zaključka.

IMG_20190912_101441.jpg

Po besedah g. Tacarja certificiranje produkta ni težko ampak kompleksno; kar nekaj StartUp-ov ne dokonča začrtane poti zaradi prepričanja, da je končni izhod produkt in ne dokumentacija. Razvoj produkta in pridobivanje oz. vodenje dokumentaciji pa sta nujno vzporedna. Po udeležbi predavanja g. Tacarja, ki je kot enciklopedija zakonov in označb standardov medicinskih pripomočkov, se bo lahko marsikatero inovativno podjetje lažje prebilo skozi vse zakonsko določene klasifikacije, direktive in regulative predpisane za medicinske pripomočke in si tako utrlo pot do certifikata in nenazadnje trga.

IMG_20190912_111933 anka.jpg

Sledilo je predavanje ge. Anke Bolka, ki zadnjih nekaj let posveča razvoju modelov plačevanja zdravstvenih storitev in podatkovnih analiz; iz prve roke je predstavila različne obračunske modele za storitve, ki se financirajo iz OZZ.

Osvetlila je problematiko, s katerimi se srečuje ZZZS kot glavni razsodnik pri dodeljevanju oz. razporejanju finančnih sredstev v zdravstvu. Poudarila je, da se Slovenija hitro razvija na področju medicinskih inovacij. Porast inovacij pa prinese nove izzive, zato pri ZZZS-ju dajejo velik poudarek nadgradnji in posodobitvi sistema, da lahko ostane z le-temi v koraku.

Lepa hvala obema govorcema za izredno zanimivi in dragocenih informacij polni predavanji.

 

interreg.png
2_COOP4HEALTHCARE-logo(1)coop4 .jpg